היסטוריה של האייקידו

אייקידו (ביפנית: 合気道; בתרגום חופשי - "הדרך להרמוניה עם הקי") היא אמנות לחימה יפנית מודרנית (גנדאי בודו) אשר פותחה על ידי מוֹרִיהֶיי אוּאֶשִיבָּה (1883-1969) המכונה "אוֹ סֶנסֶאִי" (大先生, המורה הגדול) בין שנות ה-20 וה-60 של המאה ה-20. אואשיבה פיתח את האייקידו בהתבסס על אמנויות לחימה יפניות קלאסיות (קוריו) שונות בהן התמחה, בעיקר ג'ו ג'יטסו וקנג'וטסו מזרם דאיטו-ריו.


האייקידו הוא לא רק אמנות לחימה, אלא גם דרך חיים ופילוסופיה חברתית שוחרת שלום. מטרתו של האַיְיקִידוֹקַה (בתרגום מילולי, תלמיד אייקידו) היא לפתור עימותים בדרכי שלום ולהגן על עצמו תוך הימנעות מגרימת נזק לתוקף. האייקידו דוגל בתנועה המתמזגת עם התוקפים אותו, אגב הסטת כוחם וניתובו על מנת להתאחד עם התנועה, ולהוביל אותה, מבלי לגרום להתנגדות מצידם. רוב הטכניקות באייקידו מסתיימות בריתוק התוקף על הקרקע, או בהטלתו, ודורשות מהמבצע אותן יצירת איחוד עם כוחו של התוקף.

סיידוקאן


סגנון האייקידו שאנחנו מתאמנים בו הוא 'סיידוקאן' (סיי- כנה, אמיתי; דו- דרך; קאן – בית).


הסגנון נוסד על ידי רודריק קוביאשי סנסיי (1932–1995), בן למשפחה ממוצא יפני שעברה להתגורר בארה"ב. את הסגנון ייסד קוביאשי במהלך שנות השמונים של המאה הקודמת. 


בהשוואה לסגנונות אייקידו אחרים, סיידוקאן אייקידו מתאפיין בתנועות קצרות וחסכוניות, בשילוב תרגול קי, תוך מתן דגש על התאמת אייקידו לחיי היומיום.



מורו של קוביאשי היה קוהיצ'י טוהיי סנסאיי (1920-2011). אחד מתלמידיו הבכירים של מייסד האייקידו – או סנסאיי, שאף עמד בראש השיטה זמן קצר. טוהיי היה מהראשונים שהביאו את האייקידו לחוף המערבי של ארה"ב ועיצב במידה רבה דרכי הוראה של אומנות לחימה זו. 


טוהיי פיתח גם ענף של 'תרגילי קי' ושיטה שבה הושם דגש פחות על הטכניקה (ג'יטסו) באייקידו, אלא יותר על שימוש נכון ופיתוח הקי. בשלב מסוים עזב טוהיי את אייקידו והקים ארגון בשם 'שין שין טואיצו'. קוביאשי פרש עם טוהי מאייקידו, אך כעבור כמה שנים חזר באופן רשמי לאייקידו, תוך פיתוח סגנון משלו – סיידוקאן אייקידו. 


בסיידוקאן אייקידו מתקיים שילוב בין אייקידו, לבין שיטות תרגול ורעיונות של טוהיי.


קוביאשי סנסיי עיצב את סיידוקאן אייקידו כשיטה שיש בה חיפוש מתמיד אחר המהות של הטכניקה וחיפוש אחר הדרך היעילה ביותר לבצע אותה. כל אלו, תוך חזרה  מתמדת ליסודות ולעקרונות השיטה.